Oriental Dollarbird

Eurystomus orientalis - Rolle oriental

Systematics
  • Order 
    :

    Coraciiformes

  • Family
    :

    Coraciidés

  • Genus
    :

    Eurystomus

  • Species
    :

    orientalis

Descriptor

Linnaeus, 1766

Biometrics
  • Size
    : 32 cm
  • Wingspan
    : -
  • Weight
    : 117 à 186 g
Geographic range

Distribution

Description identification

Oriental Dollarbird (Eurystomus orientalis) is a species of bird in the Coraciidae family.

Subspecific information 10 Subspecies

  • Eurystomus orientalis cyanocollis (Himalayas through China to se Siberia, Korea and Japan)
  • Eurystomus orientalis orientalis (s Himalayas to Indochina, the Malay Pen., Sumatra, Java, Borneo and the Philippines)
  • Eurystomus orientalis laetior (sw India)
  • Eurystomus orientalis gigas (s Andaman Is.)
  • Eurystomus orientalis irisi (Sri Lanka)
  • Eurystomus orientalis oberholseri (Simeulue I.. off nw Sumatra.)
  • Eurystomus orientalis pacificus (Lesser Sundas, n and e Australia)
  • Eurystomus orientalis waigiouensis (New Guinea, w Papuan islands, D'Entrecasteaux Arch. and the Louisiade Arch.)
  • Eurystomus orientalis crassirostris (Bismarck Arch.)
  • Eurystomus orientalis solomonensis (Solomon Is.)

Foreign names

  • Rolle oriental,
  • Carraca Oriental,
  • Dollarvogel,
  • kéknyakú csörgőmadár,
  • Dollarvogel,
  • Ghiandaia marina orientale,
  • Rödnäbbad blåkråka,
  • Orientråke,
  • širokozobka tyrkysová,
  • mandelík východní,
  • Grøn Ellekrage,
  • aasiansininärhi,
  • gaig blau oriental,
  • kraskówka azjatycka,
  • austrumu zilvārna,
  • Восточный широкорот,
  • Tiong-lampu biasa,
  • ブッポウソウ,
  • 三宝鸟,
  • นกตะขาบดง,
  • 佛法僧〔三寶鳥〕,

Voice song and cries

Rolle oriental
adult

Habitat

Forest : Temperate, Subtropical/Tropical Moist Lowland, Subtropical/Tropical Moist Montane ; Shrubland : Subtropical/Tropical Moist ; Artificial/Terrestrial : Arable Land, Pastureland, Rural Gardens, Urban Areas

Geographic range

Illustration

plus de photos

Sources of information

Other sources of interest

© 1996-2017 Oiseaux.net