White-headed Barbet

Lybius leucocephalus - Barbican à tête blanche

Systematics
  • Order 
    :

    Piciformes

  • Family
    :

    Lybiidés

  • Genus
    :

    Lybius

  • Species
    :

    leucocephalus

Descriptor

de Filippi, 1853

Biometrics
  • Size
    : 20 cm
  • Wingspan
    : -
  • Weight
    : 45 à 81 g
Geographic range

Distribution

Description identification

Barbican à tête blanche
adult
Barbican à tête blanche
adult

White-headed Barbet (Lybius leucocephalus) is a species of bird in the Lybiidae family.

Subspecific information 6 subspecies

  • Lybius leucocephalus leucocephalus (s Sudan and ne DRCongo to wc Kenya and nw Tanzania)
  • Lybius leucocephalus adamauae (n Nigeria to nw DRCongo)
  • Lybius leucocephalus senex (c and sc Kenya)
  • Lybius leucocephalus albicauda (sw Kenya and n Tanzania)
  • Lybius leucocephalus lynesi (c Tanzania)
  • Lybius leucocephalus leucogaster (sw Angola)

Foreign names

  • Barbican à tête blanche,
  • Barbudo Cabeciblanco,
  • Barbaças-de-cabeça-branca,
  • Weißkopf-Bartvogel,
  • Witkopbaardvogel,
  • Barbetto testabianca,
  • Vithuvad barbett,
  • Hvithodeskjeggfugl,
  • fuzáň bielohlavý,
  • vousák bělohlavý,
  • Hvidhovedet Tandskægfugl,
  • valkopääseppä,
  • barbut capblanc,
  • wąsal białogłowy,
  • Белоголовая либия,
  • シロガシラゴシキドリ,
  • 斑拟啄木,
  • 白頭擬啄木,

Voice song and cries

Habitat

Savanna : Dry ; Shrubland : Subtropical/Tropical Dry ; Grassland : Subtropical/Tropical Dry ; Wetlands (inland) : Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) ; Artificial/Terrestrial : Arable Land, Rural Gardens

Geographic range

Sources of information

Other sources of interest

QRcode Barbican à tête blanche © 1996-2019 Oiseaux.net