Alka

Alca torda - Pingouin torda

Pingouin torda

Alka

Alca torda

(Linnaeus, 1758)


Rend : Lilealakúak

Család : Alkafélék  ;

: Alca

: torda

: 2 [+] [-]
Alca torda torda(n Atlantic coasts)
Alca torda islandica(Iceland, Faroe Is., British Isles to nw France)

Chant :

Méretei :

Hossz : 39 cm
szárnyfesztávolság : 63 à 66 cm.
tömeg : 500 à 750 g

Élettartama : 20 év

IUCN kategóriái :

Kipusztult
Veszélyeztetett
Legkevésbé aggasztó helyzetű
Vadon kipusztult
Veszélyeztetettség
közeli
Be
nem sorolt

EX EW CR EN VU NT LC NE

Elterjedése :
Distribution

Szinonímák : alka malá (cs), Alk (da), Tordalk (de), Razorbill (en), Alca Común (es), ruokki (fi), Alka (hu), Gazza marina (it), オオハシウミガラス (ja), Alke (nb), Alk (nl), alka (zwyczajna) (pl), Torda-mergulheira (pt), Гагарка (ru), alka vrúbkozobá (sk), Tordmule (sv), 刀嘴海雀 (zh)

Külső leírása :
Pingouin torda Télen: gömbölyded alkatú, arca és hasa fehér, háta, farka és a fejtető fekete, de a szemek mögött mindig van egy fehér folt. A szárnyak feketék szélükön fehér csíkkal, a jellegzetes alakú, csapott végű, oldalról lapított csőr szintén fekete, fehér csíkokkal.
Nyáron: arca és torka is fekete, de a csőrtől a fülig fehér kantár húzódik.
Könnyen összekeverhető a lummával - de ez utóbbi nagyobb, csőre sima fekete és hosszabb.

Hangja : Főképp csapatokban hallatja rekedtes, röfögéshez hasonlító kiáltásait.

Elofordulási helye : Pelagikus elterjedésű faj, az Észak-atlanti tájakon közönséges. Élete nagy részét a tengeren tölti, csak szaporodása kötött a szárazföldhöz. Sziklapárkányokon Pingouin torda fészkel a kontinensen: Skandináviában, Franciaországban és szigeteken: Nagy-Britanniában, Izlandon (300-400.000 pár!). A Bretagne-ban fészkelő populáció elterjedésének déli határa. A telet az Atlanti-óceánon, a La Manche csatornán, az Északi-tengeren és a Földközi-tenger nyugati részén tölti.

Viselkedése : A többi alkaféléhez hasonlóan ez a faj is csoportosan él. Telente csapatokat alkot, amelyek keresztülszelik a tengert táplálék után kutatva - alámerülnek a vízbe, halrajokra vadászva. Az olajszennyezés végzetes lehet ezeknek a madaraknak, hiszen az állatok nem figyelnek a szétterülő olajfoltokra. Általában a felszíni vizeken vadásznak.

Röpte : Gyors szárnycsapásokkal, a vízzel párhuzamosan, egyenesen repül.

Fészkelése : A párok elkülönülten, vagy laza kolóniákban fészkelnek (a kolónia nem olyan tömött, mint a lummáknál), a lundákhoz hasonlóan sziklapárkányokon. Évente egyszer költ, ekkor egy tojást rak. A tojás körte alakú, így nem gurul le. A szülők felváltva kotlanak, 26-32 napig. A fiókák félig fészekhagyók, átlagosan a 3. hét végén hagyják el a kolóniát. Gyakran fészkel együtt a lummával.

Táplálkozása : Az alka fő táplálékát halak alkotják, melyekre csapatosan vadászik a víz alá lebukva. Csőrükben a lundához hasonlóan több halat is tárolhatnak. Emellett rákokat, gerincteleneket és puhatestűeket is fogyaszt.

Védelme / veszélyeztetettsége : Kevéssé veszélyeztetett faj, de bizonyos állományai lokálisan veszélyeztetettek pl.: Bretagne-ban. A főbb veszélyeztető tényezők a halászhálók, melyekbe az állatok véletlenül belegabalyodnak és megfulladnak, illetve a környezetszennyezés, ezen belül az olajszennyezés. Európában ennek ellenére a helyzete nem kedvezőtlen.

Irodalom :

 

Linkek :
Iucn
Birdlife
Xeno_Canto
Avibase
Hbw Alive


Pingouin torda

Pingouin torda

Pingouin torda

Pingouin torda

Pingouin torda



A szöveget fordította Flóra Pokorni


Partager cette page sur facebook Flus rss Twitter oiseaux.net
| | | Irodalom | | Nyomtatható verzió
Frissítés 17/11/2013 04:33:23 - © 1996-2015 Oiseaux.net

Le guide Ornitho : Le guide le plus complet des oiseaux d'Europe, d'Afrique du Nord et du Moyen-Orient : 900 espèces

Pingouin torda

Pingouin torda

Pingouin torda

Pingouin torda

Pingouin torda

Pingouin torda

Alka