Billegető cankó

Actitis hypoleucos - Chevalier guignette

Chevalier guignette

Billegető cankó

Actitis hypoleucos

((Linnaeus, 1758))


Rend : Lilealakúak

Család : Szalonkafélék  ;

: Actitis

: hypoleucos

Chant :

Méretei :

Hossz : 21 cm
szárnyfesztávolság : 38 à 41 cm.
tömeg : 40 à 60 g

Élettartama : 10 év

IUCN kategóriái :

Kipusztult
Veszélyeztetett
Legkevésbé aggasztó helyzetű
Vadon kipusztult
Veszélyeztetettség
közeli
Be
nem sorolt

EX EW CR EN VU NT LC NE

Elterjedése :
Distribution

Szinonímák : Gewone Ruiter (af), pisík obecný (cs), Mudderklire (da), Flussuferläufer (de), Common Sandpiper (en), Andarríos Chico (es), rantasipi (fi), Billegető cankó (hu), Piro piro piccolo (it), イソシギ (ja), Strandsnipe (nb), Oeverloper (nl), brodziec piskliwy (pl), Maçarico-das-rochas (pt), Перевозчик (ru), kalužiačik malý (sk), Drillsnäppa (sv), 矶鹬 (zh)

Külső leírása :
Chevalier guignette A billegetőcankó sötét, barnásszürke háta és felső farokfedői erős kontrasztot mutatnak a has fehér színével. A csőr hosszú és egyenes, nélkülözhetetlen szerszám az iszapban való táplálékkereséshez. A lábak zöldesszürkék. Pulzáló szárnycsapásokkal repül, közben jól kivehető fehér szárnycsíkja.

Elofordulási helye : Az év nagy részében víz közeli helyeken található meg, a kisebb tavacskáktól egészen az elöntött területekig. Kedveli a tó és folyópartok menti erdős területeket és homokos partokat, de előfordul tengerpartokon is, pl.: mangroveerdőkben és lagúnákban. Eurázsia északi részén található fészkelő helyeikről több ezer kilométert is vonulhatnak dél-afrikai, indiai, délkelet-ázsiai Chevalier guignette és ausztráliai telelőhelyükig.

Viselkedése : Általában magányosan, vagy kis csapatokban láthatók.

Fészkelése : A billegetőcankókra jellemző a násztánc, ez a tavaszi vonulás előtt és után is bekövetkezhet és a pár tagjai közti kapcsolat kialakulását szolgálja. Ilyenkor a hím és a tojó együtt repül énekelve a víz fölött. A fészkelő helyen minden pár területet foglal a víz közelében, amit ezután védelmeznek. A territórium mérete változó, ahol bőséges a táplálék kb. 120 méterenként követik egymást a párok. A fészket mindig a víz közelébe rakják a földre, Chevalier guignette általában sűrű növényzet közé. Lehet egy sima gödör, de a gondosabb egyedek füvekkel, egyéb növényekkel bélelik. A tojó 3-5 tojást rak, ezek halványzöldek, vagy krémszínűek, barna pöttyökkel. Mindkét szülő kotlik, összesen 21-25 napig. Mikor a fiókák kikeltek, a szülők egy fészektől távolabb eső, ragadozóktól védett és táplálékban bő helyre viszik őket. A fiókák fészekhagyók, önállóan táplálkoznak, de a szülők vészkiáltására megdermednek. A család kb. 3 hétig van együtt, a hím kb. 12 nap múlva hagyja el a fészekaljat, a tojó 2 hét múlva követi. A fiókák ekkor már képesek megtenni az utat a telelőhelyig.

Táplálkozása : A sekély vízben gázolva vékony csőrével gerinctelenekre (rovarok, pókok, puhatestűek) vadászik. Ahol a közelben teheneket tartanak, ott a tehéntrágyában hemzsegő lárvák közül is csipeget. A billegetőcankó napjai nagy részét táplálkozással tölti, csak néha tart pihenőt illetve rendezgeti a tollát.

Irodalom :

 

Linkek :
Iucn
Birdlife
Xeno_Canto
Avibase
Hbw Alive


Chevalier guignette

Chevalier guignette

Chevalier guignette

Chevalier guignette

Chevalier guignetteA szöveget fordította Flóra Pokorni


Partager cette page sur facebook Flus rss Twitter oiseaux.net
| | | Irodalom | | Nyomtatható verzió
Frissítés 17/11/2013 04:33:23 - © 1996-2015 Oiseaux.net

Le guide Ornitho : Le guide le plus complet des oiseaux d'Europe, d'Afrique du Nord et du Moyen-Orient : 900 espèces

Chevalier guignette

Chevalier guignette

Chevalier guignette

Chevalier guignette

Chevalier guignette

Chevalier guignette

Chevalier guignette

Chevalier guignette

Chevalier guignette

Chevalier guignette

Chevalier guignette

Billegető cankó