African Dusky Flycatcher

Muscicapa adusta - Gobemouche sombre

Systematics
  • Order 
    :

    Passeriformes

  • Family
    :

    Muscicapidés

  • Genus
    :

    Muscicapa

  • Species
    :

    adusta

Descriptor

Boie, F, 1828

Biometrics
  • Size
    : 13 cm
  • Wingspan
    : -
  • Weight
    : 10 à 13 g
Geographic range

Distribution

Description identification

African Dusky Flycatcher (Muscicapa adusta) is a species of bird in the Muscicapidae family.

Subspecific information 10 Subspecies

  • Muscicapa adusta poensis (se Nigeria to c Cameroon, Bioko I.)
  • Muscicapa adusta pumila (n Cameroon to s Sudan, c Kenya and n Tanzania)
  • Muscicapa adusta minima (Eritrea and Ethiopia)
  • Muscicapa adusta subadusta (Angola to nw Mozambique and e Zimbabwe)
  • Muscicapa adusta marsabit (n Kenya)
  • Muscicapa adusta murina (se Kenya and ne Tanzania)
  • Muscicapa adusta fuelleborni (s and w Tanzania)
  • Muscicapa adusta mesica (Zimbabwe. except e.)
  • Muscicapa adusta fuscula (n and e South Africa)
  • Muscicapa adusta adusta (s South Africa)

Foreign names

  • Gobemouche sombre,
  • Papamoscas sombrío,
  • Papa-moscas-sombrio,
  • Dunkelschnäpper,
  • natali légykapó,
  • Kaapse Vliegenvanger,
  • Pigliamosche fosco africano,
  • Mörkgrå flugsnappare,
  • Smussfluesnapper,
  • muchár tmavý,
  • lejsek horský,
  • Mørk Fluesnapper,
  • vuoriharmaasieppo,
  • Donkervlieëvanger,
  • papamosques fosc,
  • muchołówka myszata,
  • Тёмная мухоловка,
  • ススイロサメビタキ,
  • 暗鹟,
  • 幽暗鶲,

Voice song and cries

Habitat

Forest : Subtropical/Tropical Dry, Subtropical/Tropical Moist Montane ; Savanna : Dry ; Shrubland : Subtropical/Tropical Dry, Subtropical/Tropical Moist, Mediterranean-type Shrubby Vegetation ; Artificial/Terrestrial : Arable Land, Plantations, Rural Gardens, Urban Areas

Geographic range

Illustration

plus de photos

Other sources of interest

© 1996-2017 Oiseaux.net