Brown Jacamar

Brachygalba lugubris - Jacamar brun

Systematics
  • Order 
    :

    Piciformes

  • Family
    :

    Galbulidés

  • Genus
    :

    Brachygalba

  • Species
    :

    lugubris

Descriptor

Swainson, 1838

Biometrics
  • Size
    : 18 cm
  • Wingspan
    : -
  • Weight
    : 17 à 23 g
Geographic range

Distribution

Identification

Jacamar brun
adult
Jacamar brun
adult

Brown Jacamar (Brachygalba lugubris) is a species of bird in the Galbulidae family.

Subspecific information 7 subspecies

  • Brachygalba lugubris lugubris (e and s Venezuela, the Guianas and ne Brazil)
  • Brachygalba lugubris fulviventris (e Colombia)
  • Brachygalba lugubris caquetae (se Colombia to e Peru)
  • Brachygalba lugubris obscuriceps (s Venezuela and nw Brazil)
  • Brachygalba lugubris naumburgae (Maranhão and Piauí. ne Brazil.)
  • Brachygalba lugubris phaeonota (wc Brazil)
  • Brachygalba lugubris melanosterna (e Bolivia, c and sw Brazil)

Foreign names

  • Jacamar brun,
  • Jacamará pardo,
  • agulha-preta,
  • Braunbrust-Glanzvogel,
  • Bruinkeelglansvogel,
  • Jacamar bruno,
  • brun jakamar,
  • Brunjakamar,
  • jagavec hnedý,
  • leskovec hnědý,
  • Brun Jacamar,
  • ruskojakamari,
  • jacamar bru,
  • złotopiór żałobny,
  • Бурогорлая брахигальба,
  • チャイロキリハシ,
  • 褐鹟䴕,
  • 褐鶲鴷,

Voice song and cries

Jacamar brun
adult

Habitat

Jacamar brun
adult

Forest : Subtropical/Tropical Moist Lowland, Subtropical/Tropical Swamp, Subtropical/Tropical Moist Montane ; Savanna : Dry ; Shrubland : Subtropical/Tropical Moist ; Wetlands (inland) : Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) ; Artificial/Terrestrial : Subtropical/Tropical Heavily Degraded Former Forest

Geographic range

Threats - protection

IUCN conservation status
Extinct
Threatened
Least
concern
Extinc
in the Wild
Near
threatened
Not
evaluated
EX EW CR EN VU NT LC NE

Sources of information

Other sources of interest

QRcode Jacamar brun
Updated: 20-08-2013
© 1996-2024 Oiseaux.net