Jeges búvár

Gavia immer - Plongeon imbrin

Plongeon imbrin

Jeges búvár

Gavia immer

((Brünnich, 1764))


Rend : Búváralakúak

Család : Búvárfélék  ;

: Gavia

: immer

Chant :

Méretei :

Hossz : 91 cm
szárnyfesztávolság : 127 à 147 cm.
tömeg : 3700 à 4480 g

Élettartama : 8 év

IUCN kategóriái :

Kipusztult
Veszélyeztetett
Legkevésbé aggasztó helyzetű
Vadon kipusztult
Veszélyeztetettség
közeli
Be
nem sorolt

EX EW CR EN VU NT LC NE

Elterjedése :
Distribution

Szinonímák : potáplice lední (cs), Islom (da), Eistaucher (de), Great Northern Loon (en), Colimbo Grande (es), amerikanjääkuikka (fi), Jeges búvár (hu), Strolaga maggiore (it), ハシグロアビ (ja), Islom (nb), IJsduiker (nl), (nur) lodowiec (pl), Mobelha-grande (pt), Черноклювая гагара (ru), potáplica veľká (sk), Svartnäbbad islom (sv), 普通潜鸟 (zh)

Külső leírása :
Plongeon imbrin A három európai búvárfajból ez a legnagyobb és a legritkább. Nehezen azonosítható, könnyű összekeverni a sarki búvárral. Nagy termete ellenére karcsú madár, feje nagy, csőre erőteljes és általában egyenesen tartja. Különlegesség, hogy bőrét régen ruhakészítésre használták Grönlandon.
Nászidőszakban háta fekete, jellegzetes fehér mintával. Feje és nyaka szintén fekete, enyhe zöldes árnyalattal, nyaka két oldalán egy-egy fehér csíkos folt van. Szeme vörös.
Télen teste felső része egyszínű sötét. Torka világos és jellemző, hogy van rajta egy sötét félörv.

Hangja : Télen csendes, de a párzási időszakban hangos. Ekkor sokszor ismétlődő, panaszos, gúnykacajhoz hasonló hangokat Plongeon imbrin hallat. Ismert egy ugatásszerű hangja is.

Elofordulási helye : Az északi tengereken nagyon elterjedt faj, különösen Norvégia és Svédország partjainál gyakori. Általában part menti vizekben fordul elő, néha folyókban illetve folyótorkolatokban is megtalálható.

Viselkedése : Megjelenése és habitusa a kárókatonáéhoz hasonló, a víz alá bukva keresi táplálékát. Akár 3 percig is kibírja a víz alatt, de a leghosszabb bizonyított időtartam, amit egy madár veszélyhelyzetben a víz alatt töltött, 10 perc volt! Ennek ellenére az átlagos merülései nem tartanak tovább Plongeon imbrin 40-60 másodpercnél és kb. 12 m mélyre hatol le.

Röpte : Súlya miatt csak nehézkesen száll fel, elengedhetetlen, hogy a vízről kellő lendületet vegyen. A levegőben viszont akár 40 km/órás sebességet is elérhet. Jellemző, hogy röptében nyakát kinyújtva tartja.

Fészkelése : Kopár, mély, de halban gazdag északi tavaknál fészkel. A fészek mindig a víz közelében van, és általában egy kisebb Plongeon imbrin mélyedés, esetleg a környezetben talált anyagokkal bélelve. A fészkelés ideje alatt a párok legalább 400-500 m-re távolodnak el egymástól.
A tojó májusban-júniusban 2 tojást rak, ezek olajbarnák, fekete mintával. A költés 26-31 napig tart. A fiókák már a kikelést követő második napon tudnak úszni és a hét végére már 3 m mélyre merülnek. A tojó ennek ellenére több héten keresztül a hátán hordozza őket.

Táplálkozása : Legfőbb táplálékát különböző halak alkotják, ezek 28 cm-esek is lehetnek. A jeges búvár által fogyasztott tengeri halak közé tartozik a tőkehal, a sárga tőkehal, a foltos tőkehal, a hering, a morgóhal. Édesvízi halak a sügér, az angolna, a macskahal és a pirosszemű kele. Étrendjét kiegészítheti puhatestűekkel, rákokkal, fejlábúakkal és férgekkel is. A vízi növényzet szintén táplálékát képezheti.

Védelme / veszélyeztetettsége : A legnagyobb veszélyt a vízszennyezés jelenti, főleg a tengerekbe ömlött olaj.

Irodalom :

 

Linkek :
Iucn
Birdlife
Xeno_Canto
Avibase
Hbw Alive


Plongeon imbrin

Plongeon imbrin

Plongeon imbrin

Plongeon imbrin

Plongeon imbrinA szöveget fordította Flóra Pokorni


Partager cette page sur facebook Flus rss Twitter oiseaux.net
| | | Irodalom | | Nyomtatható verzió
Frissítés 17/11/2013 04:33:23 - © 1996-2015 Oiseaux.net

Le guide Ornitho : Le guide le plus complet des oiseaux d'Europe, d'Afrique du Nord et du Moyen-Orient : 900 espèces

Plongeon imbrin

Plongeon imbrin

Plongeon imbrin

Plongeon imbrin

Plongeon imbrin

Plongeon imbrin

Plongeon imbrin

Plongeon imbrin

Plongeon imbrin

Plongeon imbrin

Plongeon imbrin

Plongeon imbrin

Jeges búvár