Kis héja

Accipiter brevipes - Épervier à pieds courts

Épervier à pieds courts

Kis héja

Accipiter brevipes

((Severtsov, 1850))


Rend :

Család : Vágómadárfélék  ;

: Accipiter

: brevipes

Méretei :

Hossz : 38 cm
szárnyfesztávolság : 64 à 80 cm.
tömeg : 135 à 275 g

Chant :

IUCN kategóriái :

Kipusztult
Veszélyeztetett
Legkevésbé aggasztó helyzetű
Vadon kipusztult
Veszélyeztetettség
közeli
Be
nem sorolt

EX EW CR EN VU NT LC NE

Elterjedése :
Distribution

Szinonímák : krahujec krátkoprstý (cs), Balkanhøg (da), Kurzfangsperber (de), Levant Sparrowhawk (en), Gavilán Griego (es), sirovarpushaukka (fi), Kis héja (hu), Sparviere levantino (it), レバントハイタカ (ja), Balkanhauk (nb), Balkansperwer (nl), krogulec krótkonogi (pl), Gavião do Levante (pt), Европейский тювик (ru), jastrab krátkoprstý (sk), Balkanhök (sv), 东雀鹰 (zh)

Külső leírása :
pervier  pieds courts Hím: háta és a szárny felső része szürkéskék, hasa és a szárny alsó része fehéres, finom vörös csíkozattal. A szárnycsúcs felülről és alulról is sötét. A pofák szürkék, a szemek vörösesbarnák. A farok középhosszú, a külső faroktollak sötéten sávozottak, a belsők egyszínűek.
Tojó: háta, a szárny felső része és a pofák szürkésbarnák. Alulról nézve a madár halványbarna, vörös csíkozata jobban kivehető mint a hímnél. A karvalytól megkülönbözteti, hogy a szárnyak világosabbak de a csúcsuk sötét, valamint a fehér szemöldöksáv hiánya.
Fiatalok: a hát sötétbarna, elkülönül a világosabb és csíkozott fejtől. A has és a melltájék nagy gesztenyebarna cseppekkel pervier  pieds courts teli, ami távolabbról vastag csíkoknak tűnik. Repülés közben a hastól jól elkülönülnek a szárnyak, melyek csíkozása derékszöget zár be a has vastagabb csíkjaival. A faroktollak közül a külsők itt is sávozottak.


Hangja : Jellegzetes „ki-vikk” hangot hallat.


Elofordulási helye : A kis héja nagyon válogatós, ha a költési hely megválasztásáról van szó. Általában lombhullató erdők és nyílt területek, pl: legelők határán, vagy galériaerdőkben fészkel. A szetyeppéket, bozótosokat, gyümlölcsösöket is látogatja, kb 500 m-es tengerszint feletti magasságig (bár néha 2000 m-en is megtalálható). A Balkánon (Görögországban, Albániában, Bulgáriában, Macedóniában, Montenegróban, Szerbiában), Romániában, Magyarországon, Ukrajnában, Oroszországban a Kaszpi tenger északi partjáig, a Kaukázusban, Kis-Ázsiában és Iránban költ. A madarak szeptemberben elhagyják fészkelőhelyeiket és csak a következő évben, áprilisban – májusban térnek vissza. A telet Afrikában, a Szaharától délre töltik. A telelőhely pervier  pieds courts Niger déli részétől Kenya északi részéig terjed, beleértve Ugandát, Nigériát, Kamerunt, Csádot, a Közép-afrikai Köztársaságot és Szudánt.

Viselkedése : A kis héja vonuló madár. Az állatok szeptember és április közepén egy rövid időre igen nagy tömegben gyűlnek össze a Boszporusznál, a Fekete tengernél és Irzael területén. Ázsia és Afrika között a Szuezi öbölnél kelnek át. Általában éjszaka repülnek. Becslések szerint az őszi vonulás ideje alatt Izrael felett kb 40000 madár repül át 10 nap alatt !

Fészkelése : A költési időszak májustól augusztusig tart. A kis héja lombhullató fákon, vagy bizonyos területeken gyakran égerfákon fészkel, általában 4 és 20 m-es magasságban. A kehely alakú fészket a fatörzshöz közel építi faágakból és kisebb galyakkal, levelekkel béleli. Minden évben új fészket épít. A tojó 3 – 5 tojást rak, ezek világoszöld-kékes alapon szürke, vagy barna foltosak. A költés 30-35 napig tart. A fiatalok a kikelést követő 40-45. napon kezdenek el repülni, ezután még két hétig a szülőkkel maradnak, majd teljesen önállóvá válnak.

Táplálkozása : Főbb táplálékát apró gyíkok és gerinctelenek, leginkább nagy rovarok adják. Ezt kisebb madarakkal, emlősökkel egészíti ki.

Általában tisztásokon, erdőszélen, vagy lakott területek közelében vadászik, 5-10 m-es magasságból. Magányosan keresi táplálékát, ritkán azonban párban, vagy vonulás idején csoportosan is vadászhat. Alkonyatkor denevéreket is elkaphat.


Irodalom :

 

Linkek :
Iucn
Birdlife
Avibase
Hbw Alive


25/11/2007 Daniel LE-DANTEC
A szöveget fordította Flóra POKORNI


Partager cette page sur facebook Flus rss Twitter oiseaux.net
| | | Irodalom | | Nyomtatható verzió
Frissítés 01/10/2016 04:40:29 - © 1996-2016 Oiseaux.net

Le guide Ornitho : Le guide le plus complet des oiseaux d'Europe, d'Afrique du Nord et du Moyen-Orient : 900 espèces

Épervier à pieds courts

Épervier à pieds courts

Épervier à pieds courts

Kis héja