Lunda

Fratercula arctica - Macareux moine

Macareux moine

Lunda

Fratercula arctica

((Linnaeus, 1758))


Rend : Lilealakúak

Család : Alkafélék  ;

: Fratercula

: arctica

: 3 [+] [-]
Fratercula arctica arctica(n Atlantic coasts)
Fratercula arctica grabae(Faroe Is. to s Norway, British Isles and nw France)
Fratercula arctica naumanni(n Canada and Greenland to n Novaya Zemlya. nw Russia.)

Chant :

Méretei :

Hossz : 36 cm
szárnyfesztávolság : 47 à 63 cm.
tömeg : 320 à 550 g

Élettartama : 22 év

IUCN kategóriái :

Kipusztult
Veszélyeztetett
Legkevésbé aggasztó helyzetű
Vadon kipusztult
Veszélyeztetettség
közeli
Be
nem sorolt

EX EW CR EN VU NT LC NE

Elterjedése :
Distribution

Szinonímák : papuchalk severní (cs), Lunde (da), Papageitaucher (de), Atlantic Puffin (en), Frailecillo Atlántico (es), lunni (fi), Lunda (hu), Pulcinella di mare (it), ニシツノメドリ (ja), Lunde (nb), Papegaaiduiker (nl), maskonur (zwyczajny) (pl), Papagaio-do-mar (pt), Тупик (ru), mníšik bielobradý (sk), Lunnefågel (sv), 北极海鹦 (zh)

Külső leírása :
Macareux moine Ezt a tengeri madarat lehetetlen összekeverni más fajokkal. Teste zömök, szárnyai rövidek.
Násztollazata: a hát, a nyak, a tarkó, a fejtető és a szárnyak feketék, a hasa, a fej két oldala a szemek körül egy foltban a csőr aljáig fehér, úszóhártyás lábai pedig narancssárgák. A szemek körül egy piros kör, alatta hátrafele pedig egy vékony fekete csík található. A csőr jellegzetes: nagy, enyhén hajlott és háromszög alakú, egymást követő szaruhártyarétegek borítják ami a csúcsán piros, alapjánál pedig sötétkék és sárga.
Nászidőszakon kívül a csőr söttebb és kisebb, mivel a díszítő rétegeket elveszti. Az arc is sötétebb, feketés, szürkés színű lesz, a lábak és az ujjak Macareux moine halványsárgává válnak. A test tollazata egész évben ugyan olyan.
A két nem egyforma.
A fióka barna pehelytollakkal fedett az első három hétben, ezt kb egy hónap múlva váltja fel a felnőtt tollazat. A fiatal madár az első tél alatt egyre jobban kezd hasonlítani a felnőttekre, de még kisebb, fakóbb színű, csőre sötétebb és hegyesebb, lábai pedig rózsaszínűek.

Hangja : A lundák hangos madarak, a költõtelepeken panaszos és elfojtott „kaa-arr-arr” kiáltásokat hallat.

Elofordulási helye : A lundák tengeri életmódot folytatnak, idejük nagy részét a tengeren töltik, csak a szaporodás köti õket a szárazföldhöz. Füves lejtõkön, sziklafalakon, szigeteken fészkel. Észak-Atlanti elterjedésű faj, legjelentõsebb populációi Izlandon ( 2, 3 millió Macareux moine pár) Írországban, Skóciában, Skandináviában, Kanadában találhatók.

Viselkedése : Ezek a madarak jól alkalmazkodtak a tengeri életmódhoz és a víz alatti halászathoz, gyakran 15 m mélyre is lemerülnek. Az elkapott halakat beszorítja a nyelve és a felsõ mandibula közé, így a csõrében akár 30 halat is raktározhat! Általában kettesével, hármasával táplálkoznak. A levegõbõl vagy a vízfelszínrõl bukik le és rövid szárnyaival hajtja magát a vízben, úszóhártyás lába csak az irányváltoztatást szolgálja. A zsákmányt a víz alatt nyeli le, kivéve mikor a fiókáit eteti, ilyenkor sirályok és halfarkasok üldözhetik, amik elõl a víz alá bukva próbál menekülni.
A lundák kolóniákban élnek és költenek. Általában a nyílt tengeren alszanak , csõrüket a szárnyuk alá dugva.
A díszes csõr fontos szerepet játszik a szaporodásban. A madár egyrészt a csõrével kaparja ki a fészket, másrészt a csõr a násztáncban is fontos szerepet játszik. Amikor a csõr a szaruhártyarétegektõl színes, vonzza a nõstényeket. A násztánc alatt a partnerek Macareux moine egymással szemben állnak és összeérintik a csõrüket, illetve a hím sokszor a víz felé tolja a tojót. Ebben az idõszakban a pár verekedhet is a vízen, ezzel más párokat vonzva. A párosodás a vízen történik. A párok együtt maradnak a szaporodási idõszak végéig, monogámok, sokszor üldögélnek a fészek elõtt.
A szárazföldön a lunda általában sétál, csak néha fut. Nagyon kíváncsi és kevéssé ilyedõs madarak. Sokszor komikusnak tűnhet ahogy kissé félrefordított fejjel ugrálnak a fészek körül.

Röpte : A lundának rövid szárnyai vannak ami jól használható úszáshoz, de sokkal kevésbé a repüléshez. Kicsi a felhajtóereje, ezért nagyon Macareux moine gyorsan csapdos, ami sajátos mozgást ad. Képes felszállni a földrõl is, de a vizen futva is lendületet szerezhez.

Fészkelése : A lundák kolóniákban fészkelnek, ami néha több tízezer fõs is lehet, pl Izlandon. A tojásokat földbe vájt fészekbe rakják (nyulak üregét is használhatják), általában füves területen, vagy sziklák alatt telepednek le. Több éven keresztül használhatják ugyan azt a fészket, ami 60/120 cm mély, tollakkal, fűvel és algával bélelt. A tojó egy db, fehér, barna foltos tojást rak június – július környékén. Mindkét nem kotlik, 39/43 napig, a tojást az egyik szárnyuk alatt tartják és a testükkel melegítik. A fiókát apró halakkal etetik 40 napig, majd a szülõk magára hagyják és visszatérnek a tengerhez, a fészket csak következõ év márciusában keresik fel újra. A fióka kb egy hétig koplal, majd leugrik a sziklákról a tengerbe táplálkozni. Repülni csak 49 naposan kezd el. A fiatal madarak 5/6 évesen lesznek ivarérettek. Egy évben csak egy fészekaljat nevelnek.

Táplálkozása : A lundák szinte kizárólag halakkal táplálkoznak, emellett fogyasztanak még rákokat, kagylókat is. Táplálékukat a tengerbõl szerzik, kis csapatokban vadásznak a víz alatt úszva. A csõrükben egyszerre 30 halat is tarthatnak !

Védelme / veszélyeztetettsége : A lundák populációi csökkenõben vannak, veszélyeztetett faj. Ezzel feltehetõen kapcsolatban áll a globális felmelegedés és a tengerek hõmérsékletének változása is. A szaporpdási idõszakon kívül a tengereken élõ állatok sokat szenvednek az olajszennyezõdésektõl, sokszor beleakadnak a halászhálókba és táplálékforrásaik is csökkennek az intenzív ipari halászat miatt. A világon jelenleg kb 5/7 millió egyed él.

Irodalom :

 

Linkek :
Iucn
Birdlife
Xeno_Canto
Avibase
Hbw Alive


Macareux moine

Macareux moine

Macareux moine

Macareux moine

Macareux moine


30/08/2007 Alexandre Knochel részvételével
A szöveget fordította Flóra Pokorni


Partager cette page sur facebook Flus rss Twitter oiseaux.net
| | | Irodalom | | Nyomtatható verzió
Frissítés 17/11/2013 04:33:23 - © 1996-2015 Oiseaux.net

Le guide Ornitho : Le guide le plus complet des oiseaux d'Europe, d'Afrique du Nord et du Moyen-Orient : 900 espèces

Macareux moine

Macareux moine

Macareux moine

Macareux moine

Macareux moine

Macareux moine

Macareux moine

Macareux moine

Macareux moine

Macareux moine

Macareux moine

Lunda