Örvös lúd

Branta bernicla - Bernache cravant

Systematics
  • Rend
    :

    Lúdalakúak

  • Család
    :

    Anatidés

  • Genus
    :

    Branta

  • Species
    :

    bernicla

leíró

Linnaeus, 1758

Méretei
  • Hossz
    : 66 cm
  • szárnyfesztávolság
    : 110 à 120 cm.
  • tömeg
    : 850 à 1770 g
Élettartama

13 év

Elterjedése

Distribution

leírás azonosítás

Az örvös lúd kistermetű madár, alig nagyobb egy tőkés récénél. Mellkasa, feje és nyaka fekete, a nyak két oldalán fehér foltok találhatók. A has általában sötétszürke, de világosabb árnyalatú is lehet. Az alsó farokfedők fehérek. A lábak és a csőr feketék.

subspecific irányok 3 Subspecies

  • Branta bernicla nigricans (ne Siberia, Alaska, nw Canada)
  • Branta bernicla bernicla (nw and nc Russia)
  • Branta bernicla hrota (ne Canada, Greenland, Spitzbergen)

idegen nevek

  • Bernache cravant,
  • Barnacla Carinegra,
  • Ganso-de-faces-pretas,
  • Ringelgans,
  • Örvös lúd,
  • Rotgans,
  • Oca colombaccio,
  • Prutgås,
  • Ringgås,
  • bernikla tmavá,
  • berneška tmavá,
  • Knortegås,
  • sepelhanhi,
  • oca de collar,
  • Margæs,
  • bernikla obrożna,
  • melngalvas zoss,
  • grivasta gos,
  • Чёрная казарка,
  • コクガン,
  • 黑雁,
  • 黑雁,

hang ének és kiabálva

Bernache cravant
adult

Általában „r'rot-rhonk" hangokat hallat a földről, ill. repülés közben is.

Elofordulási helye

Arktikus területeken él: Szibériában, Alaszkában, Kanadában, Grönlandon és a Spitzbergákon. Nyáron tavak, vagy tengerpartok mellett, télen partmenti síkságokon található meg.

Behaviour jellemvonások

A többi lúdnál jobban kötődik a vízhez, jó úszó. Éjjel és nappal is aktív lehet. Nagyon szociális madár, gyakran csapatokba verődik. Vonuló, télen Európa Nyugati partjaitól Dániáig elfoglalja a tengerpartokat. A grönlandi és a szibériai állományok az Atlanti és a Csendes-óceáni partok felé vonulnak.
lopás : Gyors szárnycsapásai élénkebbek mint a többi lúdnak. Rendezetlen csapatokban repülnek, csak ritkán veszik fel a ludakra jellemző V alakot.

Diet divat és a diéta

Kizárólag növényekkel táplálkozik, nyáron algákat, mohákat, zuzmókat, télen tengeri füvet, ill. egyéb fűféléket fogyaszt.

Reproduction fészkelő

Magányosan, vagy csapatban költ. Fészkét a földre építi és pehelytollakkal béleli. Júniusban a tojó 3-5 tojást rak, ezeken 24-26 napig kotlik. A fiókák fészekhagyók, azonnal képesek önálló mozogásra és táplálkozásra.

Elterjedése

referenciák


A szöveget fordította © 1996-2017 Oiseaux.net