Örvös lúd

Branta bernicla - Bernache cravant

Bernache cravant

Örvös lúd

Branta bernicla

((Linnaeus, 1758))


Rend : Lúdalakúak

Család : Récefélék  ;

: Branta

: bernicla

: 3 [+] [-]
Branta bernicla bernicla(widespread)
Branta bernicla nigricans(ne Siberia, Alaska, nw Canada)
Branta bernicla hrota(ne Canada, Greenland, Spitzbergen)

Méretei :

Hossz : 66 cm
szárnyfesztávolság : 110 à 120 cm.
tömeg : 850 à 1770 g

Élettartama : 13 év

Chant :

IUCN kategóriái :

Kipusztult
Veszélyeztetett
Legkevésbé aggasztó helyzetű
Vadon kipusztult
Veszélyeztetettség
közeli
Be
nem sorolt

EX EW CR EN VU NT LC NE

Elterjedése :
Distribution

Szinonímák : berneška tmavá (cs), Knortegås (da), Ringelgans (de), Brant Goose (en), Barnacla Carinegra (es), sepelhanhi (fi), Örvös lúd (hu), Oca colombaccio (it), コクガン (ja), Ringgås (nb), Rotgans (nl), bernikla obrożna (pl), Ganso-de-faces-pretas (pt), Чёрная казарка (ru), bernikla tmavá (sk), Prutgås (sv), 黑雁 (zh)

Külső leírása :
Bernache cravant Az örvös lúd kistermetű madár, alig nagyobb egy tőkés récénél. Mellkasa, feje és nyaka fekete, a nyak két oldalán fehér foltok találhatók. A has általában sötétszürke, de világosabb árnyalatú is lehet. Az alsó farokfedők fehérek. A lábak és a csőr feketék.

Hangja : Általában „r'rot-rhonk" hangokat hallat a földről, ill. repülés közben is.

Elofordulási helye : Arktikus területeken él: Szibériában, Alaszkában, Kanadában, Grönlandon és a Spitzbergákon. Nyáron tavak, vagy tengerpartok mellett, télen partmenti síkságokon található meg.

Viselkedése : A többi lúdnál jobban kötődik a vízhez, jó úszó. Éjjel és nappal is aktív lehet. Nagyon szociális madár, gyakran csapatokba verődik. Vonuló, télen Európa Nyugati partjaitól Dániáig elfoglalja a tengerpartokat. A grönlandi és a szibériai állományok az Atlanti és a Csendes-óceáni partok felé vonulnak.

Röpte : Gyors szárnycsapásai élénkebbek mint a többi lúdnak. Rendezetlen csapatokban repülnek, csak ritkán veszik fel a ludakra jellemző V alakot.

Fészkelése : Magányosan, vagy csapatban költ. Fészkét a földre építi és pehelytollakkal béleli. Júniusban a tojó 3-5 tojást rak, ezeken 24-26 napig kotlik. A fiókák fészekhagyók, azonnal képesek önálló mozogásra és táplálkozásra.

Táplálkozása : Kizárólag növényekkel táplálkozik, nyáron algákat, mohákat, zuzmókat, télen tengeri füvet, ill. egyéb fűféléket fogyaszt.

Irodalom :

 

Linkek :
Iucn
Birdlife
Xeno_Canto
Avibase
Hbw Alive


Bernache cravant

Bernache cravant

Bernache cravant

Bernache cravant

Bernache cravant



A szöveget fordította Flóra POKORNI


Partager cette page sur facebook Flus rss Twitter oiseaux.net
| | | Irodalom | | Nyomtatható verzió
Frissítés 03/12/2016 04:44:31 - © 1996-2016 Oiseaux.net

Le guide Ornitho : Le guide le plus complet des oiseaux d'Europe, d'Afrique du Nord et du Moyen-Orient : 900 espèces

Bernache cravant

Bernache cravant

Bernache cravant

Örvös lúd