Erdei pityer

Anthus trivialis - Pipit des arbres

Pipit des arbres

Erdei pityer

Anthus trivialis

((Linnaeus, 1758))


Rend : Verébalakúak

Család : Billegetőfélék  ;

: Anthus

: trivialis

: 2 [+] [-]
Anthus trivialis trivialis(widespread)
Anthus trivialis haringtoni(nw Himalayas)

Chant :

Méretei :

Hossz : 15 cm
szárnyfesztávolság : 25 à 27 cm.
tömeg : 20 à 25 g

Élettartama : 8 év

IUCN kategóriái :

Kipusztult
Veszélyeztetett
Legkevésbé aggasztó helyzetű
Vadon kipusztult
Veszélyeztetettség
közeli
Be
nem sorolt

EX EW CR EN VU NT LC NE

Elterjedése :
Distribution

Szinonímák : Boomkoester (af), linduška lesní (cs), Skovpiber (da), Baumpieper (de), Tree Pipit (en), Bisbita Arbóreo (es), metsäkirvinen (fi), Erdei pityer (hu), Prispolone eurasiatico (it), ヨーロッパビンズイ (ja), Trepiplerke (nb), Boompieper (nl), świergotek drzewny (pl), Petinha-das-árvores (pt), Лесной конёк (ru), ľabtuška hôrna (sk), Trädpiplärka (sv), 林鹨 (zh)

Külső leírása :
Pipit des arbres Az erdei pityernél a nemek hasonlóak, a hímnél és a tojónál is a barna színek dominálnak. Ha repülés közben sikerül megfigyelnünk a madarat láthatjuk, hogy míg a hát halványan, addig a has markánsan csíkozott. A csíkok az oldalon általában finomabbakká válnak. Ez a mintázat jó álcát biztosít a talajon, növények között mozogó állatnak.

Elofordulási helye : A ritkás, nyílt erdőket kedveli. Megtalálható szárazabb rekettyésekben, alföldi facsoportokban, fiatal erdőkben és telepített fenyvesekben is.

Viselkedése : Az erdei pityer vonuló madár, a telet Afrika trópusi területein tölti. Ősszel korán, már szeptemberben útra kelnek csapatai, akiket a lemaradók októberben követnek. Tavasszal március végén tér vissza.
A hím áprilisban kezdi el udvarlását, látványos nászrepülést bemutatva. Egy magasabb fa csúcsán énekelni kezd, majd átlósan felemelkedik a levegőbe. Ezután lábát lelógatva, felemelt farokkal és merev szárnyakkal ejtőernyőzik lefelé, miközben énekét ami „ti-a-ti-a-ti-a” hangokból áll egyre jobban elnyújtja.

Fészkelése : Általában a földön található mélyedésekbe, növényekkel takart helyre rakja fészkét, ami száraz füvekből épül. A tojó májusban 4-6 halványbarna foltos, szürke tojást rak.

Táplálkozása : Az erdei pityer rovarevő madár.

Irodalom :

 

Linkek :
Iucn
Birdlife
Xeno_Canto
Avibase
Hbw Alive


Pipit des arbres

Pipit des arbres

Pipit des arbres

Pipit des arbres

Pipit des arbres



A szöveget fordította Flóra Pokorni


Partager cette page sur facebook Flus rss Twitter oiseaux.net
| | | Irodalom | | Nyomtatható verzió
Frissítés 17/11/2013 04:33:23 - © 1996-2015 Oiseaux.net

Le guide Ornitho : Le guide le plus complet des oiseaux d'Europe, d'Afrique du Nord et du Moyen-Orient : 900 espèces

Pipit des arbres

Pipit des arbres

Pipit des arbres

Pipit des arbres

Pipit des arbres

Pipit des arbres

Erdei pityer