Fakó keselyű

Gyps fulvus - Vautour fauve

Vautour fauve

Fakó keselyű

Gyps fulvus

((Hablizl, 1783))


Rend :

Család : Vágómadárfélék  ;

: Gyps

: fulvus

: 2 [+] [-]
Gyps fulvus fulvus(n AF, sw EU, also n India)
Gyps fulvus fulvescens(Afghanistan to n India)

Méretei :

Hossz : 110 cm
szárnyfesztávolság : 240 à 280 cm.
tömeg : 8000 à 11000 g

Chant :

IUCN kategóriái :

Kipusztult
Veszélyeztetett
Legkevésbé aggasztó helyzetű
Vadon kipusztult
Veszélyeztetettség
közeli
Be
nem sorolt

EX EW CR EN VU NT LC NE

Elterjedése :
Distribution

Szinonímák : sup bělohlavý (cs), Gåsegrib (da), Gänsegeier (de), Griffon Vulture (en), Buitre Leonado (es), hanhikorppikotka (fi), Fakó keselyű (hu), Grifone eurasiatico (it), シロエリハゲワシ (ja), Gåsegribb (nb), Vale Gier (nl), sęp płowy (pl), Grifo (pt), Белоголовый сип (ru), sup bielohlavý (sk), Gåsgam (sv), 西域兀赞 (zh)

Külső leírása :
Vautour fauve Feje fehér, csőre erős és halványsárga, szemei sárgák. Nyaka hosszú és vékony, egy fehér, borzas tollgallér övezi. A mellkas és a has vörösesbarna, ez harmonikusan illik a hát és a faroktő világosbarna színéhez. A farok rövid és lekerekített, az evezőtollakkal egyező sötét színű.

Hangja : Kiáltása több kilométerre is elhallatszik. Hangját általában akkor hallatja, mikor fajtársait figyelmezteti egy felfedezett dögre.

Elofordulási helye : Kedveli a sziklás hegyvidékeket, a középhegységeket. Elsősorban a meleg és napos mediterrán vidékeken fordul elő. Gyakran látható sziklaperemeken, vagy nyílt völgyek felett körözve.

Viselkedése : A fakó keselyű laza kolóniákban él. Az éjszakát együtt töltik, hajnalban Vautour fauve azonban a madarak elhagyják egymást és a levegőben keringve keresik táplálékukat. Csak késő délután térnek vissza a csapathoz. A felnőttek letelepedett életmódot folytatnak, de a fiatalok ősszel megkezdik vándorlásukat Afrikába és a telet a Szahara déli részén töltik.

Röpte : Nehézkes, szárnycsapásai ritkák és lassúak. Inkább a felszálló légáramlatokat kihasználva siklik a levegőben.

Fészkelése : A fakó keselyű monogám madár, egy életre választ párt. A párba állás decemberben történik, majd a tojó januárban egyetlen tojást rak. A fészket néhány faág alkotja sziklafalak üregében, védve az esetleges támadóktól. A költést megnehezíti, hogy még télen zajlik és 48-55 napig tart. A fiókák március végén, április elején kelnek ki és a szülők 110-115 napig nevelik őket. Túlélési esélyük nagyban függ attól, hogy a hóolvadás után előkerüljenek az addig rejtett állattetemek is.

Táplálkozása : Szigorúan dögevő, kemény csőrével még a legerősebb szöveteket is szétszakítja. De csőrének és lábának felépítése nem Alkalmas még a kisebb élő zsákmányok elejtésére sem. Szaglása gyenge, de látása kitűnő és amint észrevesz egy dögöt - birkát, kecskét, vagy zergét - azonnal riasztja kolóniájának tagjait. Nem veti meg a rohadt húst sem, de inkább a friss tetemeket kedveli. A csontokat is letisztogatja, ezt később a saskeselyű tünteti el.

Irodalom :

 

Linkek :
Iucn
Birdlife
Avibase
Hbw Alive


Vautour fauve

Vautour fauve

Vautour fauve

Vautour fauve

Vautour fauve



A szöveget fordította Flóra POKORNI


Partager cette page sur facebook Flus rss Twitter oiseaux.net
| | | Irodalom | | Nyomtatható verzió
Frissítés 26/09/2016 04:40:41 - © 1996-2016 Oiseaux.net

Le guide Ornitho : Le guide le plus complet des oiseaux d'Europe, d'Afrique du Nord et du Moyen-Orient : 900 espèces

Vautour fauve

Vautour fauve

Vautour fauve

Vautour fauve

Vautour fauve

Vautour fauve

Fakó keselyű