Feketenyakú vöcsök

Podiceps nigricollis - Grèbe à cou noir

Grèbe à cou noir

Feketenyakú vöcsök

Podiceps nigricollis

(Brehm, CL, 1831)


Rend : Vöcsökalakúak

Család : Vöcsökfélék  ;

: Podiceps

: nigricollis

: 3 [+] [-]
Podiceps nigricollis nigricollis(widespread)
Podiceps nigricollis gurneyi(Africa south of the Sahara)
Podiceps nigricollis californicus(North America)

Chant :

Méretei :

Hossz : 34 cm
szárnyfesztávolság : 56 à 60 cm.
tömeg : 250 à 350 g

IUCN kategóriái :

Kipusztult
Veszélyeztetett
Legkevésbé aggasztó helyzetű
Vadon kipusztult
Veszélyeztetettség
közeli
Be
nem sorolt

EX EW CR EN VU NT LC NE

Elterjedése :
Distribution

Szinonímák : Swartnekdobbertjie (af), potápka černokrká (cs), Sorthalset Lappedykker (da), Schwarzhalstaucher (de), Black-necked Grebe (en), Zampullín Cuellinegro (es), mustakaulauikku (fi), Feketenyakú vöcsök (hu), Svasso piccolo (it), ハジロカイツブリ (ja), Svarthalsdykker (nb), Geoorde Fuut (nl), (perkoz) zausznik (pl), Mergulhão-de-pescoço-preto (pt), Черношейная поганка (ru), potápka čiernokrká (sk), Svarthalsad dopping (sv), 黑颈 (zh)

Külső leírása :
Grbe  cou noir Kis termetű madár. Nászidőszakban a két oldala vöröses, a hát, a nyak és a fej fekete, jellegzetesek a fejen, a szemektől hátrafelé húzódó sárga fülfedők. A szem vörös.
Télen a hát sötétszürke, a nyak és az oldalak világosabb szürkék, az arc fehér, a csúcsos fejtető pedig fekete színű.
A szárnyak sötétek, kivéve a másodrendű evezőket és a mellkast, ami fehér (ezek csak röptében látszanak). Könnyen összekeverhető a füles vöcsökkel, de annak arca szemben a feketenyakú vöcsökkel tiszta fehér.

Hangja : Hangrepertoárja nem túl gazdag, általában éles kiáltásokat hallat.

Elofordulási helye : Kicsi, sekély, vízinövényekkel sűrűn benőtt tavakon költ. A telet a tengerpartokon tölti, Grbe  cou noir közeli tavakon, víztározókon, öblökben - ezek a vízfelületek igen kiterjedtek is lehetnek.
Magyarországon a vizes élőhelyeken ritkán megtalálható.

Viselkedése : Költési időszakban általában laza kolóniákat alkot és gyakran költ együtt dankasirályokkal, szerkőkkel. Ez nagyobb védelmet jelent számára az érzékeny szaporodási időszakban. Télen nagyobb csapatokba verődnek - ilyenkor még a nyáron magányosan költő madarak is csatlakoznak fajtársaikhoz.

Röpte : Jellegzetes alakja van, röptében nyakát és félig úszóhártyás lábait egyenesen kinyújtja. Szárnycsapásai gyorsak.

Fészkelése : Fészke növényekből épül és első ránézésre úgy néz Grbe  cou noir ki, mint egy ágakból és levelekből álló úszó törmelék halom. Gyakran telepeket alkot, ezek néhány tucat párból állnak. A tojó évente egyszer vagy kétszer 3-4 tojást rak. A költés kb. 3 hétig tart és mindkét szülő részt vesz benne. A fiókák fészekhagyók, ennek ellenére a szülők az első pár hétben a hátukon viszik őket.

Táplálkozása : Rovarokkal, rákokkal és halakkal táplálkozik. A többi vöcsökhöz hasonlóan a víz alá bukva vadászik zsákmányaira.

Védelme / veszélyeztetettsége : Magyarországon ritka, de ennek ellenére Európában helyzete nem kedvezőtlen, az európai populáció lassan növekszik. A faj védelme és helyzetének megtartása szempontjából azonban nélkülözhetetlen a vízi élőhelyek megőrzése. A tengereken telelő állatok sajnos sokszor áldozatul esnek az olajszennyezéseknek.

Irodalom :

 

Linkek :
Iucn
Birdlife
Xeno_Canto
Avibase
Hbw Alive


Grèbe à cou noir

Grèbe à cou noir

Grèbe à cou noir

Grèbe à cou noir

Grèbe à cou noir



A szöveget fordította Flóra Pokorni


Partager cette page sur facebook Flus rss Twitter oiseaux.net
| | | Irodalom | | Nyomtatható verzió
Frissítés 17/11/2013 04:33:23 - © 1996-2015 Oiseaux.net

Le guide Ornitho : Le guide le plus complet des oiseaux d'Europe, d'Afrique du Nord et du Moyen-Orient : 900 espèces

Grèbe à cou noir

Grèbe à cou noir

Grèbe à cou noir

Grèbe à cou noir

Grèbe à cou noir

Grèbe à cou noir

Grèbe à cou noir

Feketenyakú vöcsök