Kis vöcsök

Tachybaptus ruficollis - Grèbe castagneux

Grèbe castagneux

Kis vöcsök

Tachybaptus ruficollis

((Pallas, 1764))


Rend : Vöcsökalakúak

Család : Vöcsökfélék  ;

: Tachybaptus

: ruficollis

: 7 [+] [-]
Tachybaptus ruficollis ruficollis(widespread)
Tachybaptus ruficollis albescens(Caucasus to Burma and Sri Lanka)
Tachybaptus ruficollis iraquensis(Iraq, sw Iran)
Tachybaptus ruficollis capensis(Africa s of the Sahara, Madagascar)
Tachybaptus ruficollis poggei(ne to se Asia, Kuril Is., Japan, Taiwan)
Tachybaptus ruficollis philippensis(Philippines. except Mindanao.)
Tachybaptus ruficollis cotabato(Mindanao. Philippines.)

Chant :

Méretei :

Hossz : 29 cm
szárnyfesztávolság : 40 à 45 cm.
tömeg : 100 à 200 g

Élettartama : 13 év

IUCN kategóriái :

Kipusztult
Veszélyeztetett
Legkevésbé aggasztó helyzetű
Vadon kipusztult
Veszélyeztetettség
közeli
Be
nem sorolt

EX EW CR EN VU NT LC NE

Elterjedése :
Distribution

Szinonímák : Kleindobbertjie (af), potápka malá (cs), Lille Lappedykker (da), Zwergtaucher (de), Little Grebe (en), Zampullín Común (es), pikku-uikku (fi), Kis vöcsök (hu), Tuffetto comune (it), カイツブリ (ja), Dvergdykker (nb), Dodaars (nl), perkozek (zwyczajny) (pl), Mergulhão-pequeno (pt), Малая поганка (ru), potápka malá (sk), Smådopping (sv), 小 (zh)

Külső leírása :
Grbe castagneux Ez a legkisebb és legzömökebb vöcsökfaj. Viszonylag könnyen felismerhető kis, kerek fejéről, apró csőréről és arról, hogy a csőrzug jól láthatóan világos. Úszása szintén jellegzetes.
Nászidőszakban az arc, a torok és a nyak gesztenyebarna, a test többi része sötét, kivéve a sárga csőrzugot.
Télen egységesebb lesz a tollazata. A torok, a nyak első része és az oldalak világos drapp színűek, ezek kontrasztban állnak a fejtető, a tarkó és a hát sötétjével. A csőrzug sárga színe halványabbá válik és nehezen látható. Ilyenkor könnyebb összekeverni a feketenyakú, illetve a füles vöcsökkel. Ennek ellenére néhány részlet alapján határozottan elkülöníthetők: a kis vöcsök Grbe castagneux a legkisebb termetű, a nyak eleje és az oldalak világos drapp színűek (nincs benne szürke árnyalat), az ő nyaka a legrövidebb, csőre a legegyenesebb és fejteteje a leglaposabb.

Hangja : Nászidőszakban metszően éles, nyerítésszerű hangot hallat, ami először erősödik, aztán fokozatosan elhalkul. Némiképp emlékeztet a kis póling hangjára. Egyébként hangok egész sorát képes kiadni, a bíi-ip trillázástól egészen a vészkiáltásokig.

Elofordulási helye : Kedveli a sekély tavakat, de elöntött árkokban, sőt akár nagyobb pocsolyákban is megtalálható - benépesíti a más fajok számára használhatatlan vízfelületeket. A vöcsökfajok közül ez a faj tud a legkisebb felületű vizeken megtelepedni és táplálkozni. Ez azonban nem kis mérete miatt van, Grbe castagneux hanem mert a többi vöcsökkel ellentétben nem csak halakkal táplálkozik. Költési időszakban a növényzetben gazdag vizeket keresi, ahol a vegetáció elég sűrű ahhoz, hogy elrejtse a fészkét. Az év többi részében jobban kedveli a nyitottabb tavakat, folyótorkolatokat, vagy néhány régióban a védettebb partokon is előfordul.

Viselkedése : Európa nyugati részén és a Brit-szigeteken élő populációk állandók, ellenben az Európa keleti részén élők vonulók. A nyár végével általában nyugatra vonulnak és az ottani populációkhoz csatlakoznak. Magyarországon viszonylag gyakori madár, állományát 1000 párnál többre becsülik, de rejtőzködő életmódja miatt észlelése nehéz. Télen kis csoportokat alkot, akár más fajokkal keveredve.

Röpte : Sokat tartózkodik a földön, így kevés esélyünk van a levegőben látni.

Fészkelése : A többi vöcsökféléhez hasonlóan a kis vöcsök is nádból és vékony ágakból építi a fészkét, ami leginkább egy úszó tutajhoz hasonlít, többé-kevésbé rögzítve a partról benyúló ágakhoz. Áprilistól júliusig a tojó 5-6 tojást Grbe castagneux rak, a költésben mindkét szülő részt vesz és 20-27 napig tart. A második, vagy az első fészekalj pusztulását követő „pótló" költés augusztus elején lehet. A fiókák fészekhagyók, de másfél hónapos korukig nem képesek önállóan élni, illetve repülni. Ennek ellenére szüleikkel úszkálnak, veszély esetén a hátukon találnak menedéket.

Táplálkozása : A többi vöcsökkel ellentétben nem csak halakkal táplálkozik, így még a sekélyebb, kis felületű vizekben is elegendő táplálékot talál magának és fiókáinak. A víz alatt rovarlárvákra, puhatestűekre, rákokra és egyéb vízi gerinctelenekre vadászik.

Irodalom :

 

Linkek :
Iucn
Birdlife
Xeno_Canto
Avibase
Hbw Alive


Grèbe castagneux

Grèbe castagneux

Grèbe castagneux

Grèbe castagneux

Grèbe castagneuxA szöveget fordította Flóra Pokorni


Partager cette page sur facebook Flus rss Twitter oiseaux.net
| | | Irodalom | | Nyomtatható verzió
Frissítés 17/11/2013 04:33:23 - © 1996-2015 Oiseaux.net

Le guide Ornitho : Le guide le plus complet des oiseaux d'Europe, d'Afrique du Nord et du Moyen-Orient : 900 espèces

Grèbe castagneux

Grèbe castagneux

Grèbe castagneux

Grèbe castagneux

Grèbe castagneux

Grèbe castagneux

Grèbe castagneux

Grèbe castagneux

Grèbe castagneux

Grèbe castagneux

Kis vöcsök