Nádirigó

Acrocephalus arundinaceus - Rousserolle turdoïde

Rousserolle turdoïde

Nádirigó

Acrocephalus arundinaceus

((Linnaeus, 1758))


Rend : Verébalakúak

Család :  ;

: Acrocephalus

: arundinaceus

: 2 [+] [-]
Acrocephalus arundinaceus arundinaceus(w, c)
Acrocephalus arundinaceus zarudnyi(se European Russia and n Iran to nw Mongolia and nw China)

Chant :

Méretei :

Hossz : 20 cm
szárnyfesztávolság : 28 à 29 cm.
tömeg : 25 à 37 g

Élettartama : 9 év

IUCN kategóriái :

Kipusztult
Veszélyeztetett
Legkevésbé aggasztó helyzetű
Vadon kipusztult
Veszélyeztetettség
közeli
Be
nem sorolt

EX EW CR EN VU NT LC NE

Elterjedése :
Distribution

Szinonímák : Grootrietsanger (af), rákosník velký (cs), Drosselrørsanger (da), Drosselrohrsänger (de), Great Reed Warbler (en), Carricero tordal (es), rastaskerttunen (fi), Nádirigó (hu), Cannareccione eurasiatico (it), ニシオオヨシキリ (ja), Trostesanger (nb), Grote Karekiet (nl), trzciniak (zwyczajny) (pl), Rouxinol-grande-dos-caniços (pt), Дроздовидная камышевка (ru), trsteniarik veľký (sk), Trastsångare (sv), 大苇莺 (zh)

Külső leírása :
Rousserolle turdode A hát barna, oldala halvány drapp, a has fehéres, a lábak pedig szürkék – ezek a színek jól álcázzák a nádasban. Világos és határozott szemöldöksávja van, csőre pedig a rovarevőkre jellemzően vékony és hosszú.
Messzebbről nézve könnyen összetéveszthető a cserregő nádiposzátával!


Hangja : A nádirigó hangja igen nagy erejű, túlharsogja a környezet zajait, éneke messzire elhallatszik. Általában alkonyatkor szól, rekedtes és éles „karra-karra-kri-kri-kri” hangokat hallat.

Elofordulási helye : A nádirigó hangja igen nagy erejű, túlharsogja a környezet zajait, éneke messzire elhallatszik. Általában alkonyatkor szól, rekedtes és éles „karra-karra-kri-kri-kri” hangokat hallat.

Viselkedése : A nádirigó vonuló madár, Afrika trópusi területeiről a Szaharán keresztül tér vissza, április-május környékén. Érkezésekor énekével felpezsdíti a nádast, gyakran látni egy-egy nádszálon ülve. A költési időszakban viszont sokkal csendesebb, szinte lopakodva keresi utódainak az élelmet.

Fészkelése : A nádirigó vonuló madár, Afrika trópusi területeiről a Szaharán keresztül tér vissza, április-május környékén. Érkezésekor énekével felpezsdíti a nádast, gyakran látni egy-egy nádszálon ülve. A költési időszakban viszont sokkal csendesebb, szinte lopakodva keresi utódainak az élelmet.

Táplálkozása : A nádirigó rovarokkal táplálkozik, ezt atrhropodákkal és kétéltűekkel egészíti ki.

Védelme / veszélyeztetettsége : Leginkább élőhelyének, a nádasoknak az eltűnése veszélyezteti, mind az álló mind pedig a folyóvizek mentén. Afrikában, telelőhelyeinek pusztítása szintén problémát jelent.

Irodalom :

 

Linkek :
Iucn
Birdlife
Xeno_Canto
Avibase
Hbw Alive


Rousserolle turdoïde

Rousserolle turdoïde

Rousserolle turdoïde

Rousserolle turdoïde

Rousserolle turdoïde


25/11/2007 Alexandre Knochel részvételével Georges Olioso
A szöveget fordította Flóra Pokorni


Partager cette page sur facebook Flus rss Twitter oiseaux.net
| | | Irodalom | | Nyomtatható verzió
Frissítés 17/11/2013 04:33:23 - © 1996-2015 Oiseaux.net

Le guide Ornitho : Le guide le plus complet des oiseaux d'Europe, d'Afrique du Nord et du Moyen-Orient : 900 espèces

Rousserolle turdoïde

Rousserolle turdoïde

Rousserolle turdoïde

Rousserolle turdoïde

Nádirigó