Sarki búvár

Gavia arctica - Plongeon arctique

Plongeon arctique

Sarki búvár

Gavia arctica

((Linnaeus, 1758))


Rend : Búváralakúak

Család : Búvárfélék  ;

: Gavia

: arctica

: 2 [+] [-]
Gavia arctica arctica(n Eurasian, w Alaska)
Gavia arctica viridigularis(ne Siberis, w Alaska)

Chant :

Méretei :

Hossz : 73 cm
szárnyfesztávolság : 110 à 130 cm.
tömeg : 2500 à 3400 g

Élettartama : 27 év

IUCN kategóriái :

Kipusztult
Veszélyeztetett
Legkevésbé aggasztó helyzetű
Vadon kipusztult
Veszélyeztetettség
közeli
Be
nem sorolt

EX EW CR EN VU NT LC NE

Elterjedése :
Distribution

Szinonímák : potáplice severní (cs), Sortstrubet Lom (da), Prachttaucher (de), Black-throated Loon (en), Colimbo Artico (es), kuikka (fi), Sarki búvár (hu), Strolaga mezzana (it), オオハム (ja), Storlom (nb), Parelduiker (nl), nur czarnoszyi (pl), Mobelha-de-garganta-preta (pt), Чернозобая гагара (ru), potáplica stredná (sk), Storlom (sv), 黑喉潜鸟 (zh)

Külső leírása :
Plongeon arctique Nászidőszakban a hát fekete, határozott, széles fehér csíkokkal. A fej és a nyak hátsó része szürke. A nyak oldala fehér-szürke csíkos, a torok fekete. A hasi oldal világos.
Télen a fejtető és a tarkó szürke színe a fekete szemek alsó vonaláig húzódik. A csőr egyenes és világosabb szürke, mint a nászidőszakban. A hát sötétszürke, a nászidőszakban kifejezett csíkok is sötétek és csak kevéssé látszanak. A torok fehér, oldalról vékony fekete csíkkal övezve. Fejét felemelve tartja.
A nemek hasonlóak.

Hangja : Általában éjszaka, a territóriumán belül hallatja mély hangját. Nászidőszakban, fészkelő helyéhez közel szintén hallhatjuk. Télen, illetve röptében csendes.

Elofordulási helye : Nagy, Plongeon arctique mély tavak mellett fészkel, itt látható leggyakrabban. Az év többi részében szintén édesvízi tavaknál, illetve part menti tengeröblöknél találhatjuk meg, csak néha merészkedik a szárazföld belsejébe. Vonuló madár.

Viselkedése : Jellemző, hogy a többi búvárfajhoz hasonlóan, a sarki búvár is a víz alatt halászva keresi táplálékát. Egy merülés kb. 45 másodpercig tart és 3-6 m mélységig hatolhat le. Először Plongeon arctique a fejét teszi a vízbe, majd a legkisebb örvény keltése nélkül bukik alá. Szárnyait és lábait is használja a vízben való úszáshoz. A vízen kívül a levegőben is elég ügyesen mozog, hiszen vonuló madár - ekkor kis csapatokat alkot - illetve táplálékkereső útjain szükség esetén akár 10 km-t is repülhet.

Röpte : Röptében alakja karcsú. Szárnycsapásai viszonylag lassúak és ruganyosak.

Fészkelése : A fészek elég változatos, lehet egy talajba vájt mélyedés, vagy egy kis halom vízinövény, de mindig a vízparthoz egészen közel található. A tojó általában 2 tojást rak, Plongeon arctique ezek zöldes színezetűek, barna foltokkal. A költés kb. 28 napig tart és mindkét szülő részt vesz benne. A fiókákat 12-13 hétig szintén mindkét szülő eteti, neveli. Ezt a kort elérve már képesek lesznek egyedül is halászni. Két hónaposan kezdenek el repülni.

Táplálkozása : Szinte kizárólag halakkal táplálkozik, csak ritkán egészíti ki étrendjét rákokkal, illetve puhatestűekkel.

Védelme / veszélyeztetettsége : Annak ellenére, hogy a faj elterjedési területe stabilnak mondható, a finn populációk az utóbbi időben erős csökkenést mutattak. Ez a hanyatlás a rossz szaporodási rátának „köszönhető", ami nem kompenzálja a felnőttek nagy halálozási arányát. Élőhelyeinek degradálása és a tojásokban mért magas szennyezettség magyarázhatja ezt az aggasztó jelenséget.

Irodalom :

 

Linkek :
Iucn
Birdlife
Xeno_Canto
Avibase
Hbw Alive


Plongeon arctique

Plongeon arctique

Plongeon arctique

Plongeon arctique

Plongeon arctiqueA szöveget fordította Flóra Pokorni


Partager cette page sur facebook Flus rss Twitter oiseaux.net
| | | Irodalom | | Nyomtatható verzió
Frissítés 17/11/2013 04:33:23 - © 1996-2015 Oiseaux.net

Le guide Ornitho : Le guide le plus complet des oiseaux d'Europe, d'Afrique du Nord et du Moyen-Orient : 900 espèces

Plongeon arctique

Plongeon arctique

Plongeon arctique

Plongeon arctique

Plongeon arctique

Plongeon arctique

Plongeon arctique

Plongeon arctique

Plongeon arctique

Plongeon arctique

Sarki búvár