Füles vöcsök

Podiceps auritus - Grèbe esclavon

Grèbe esclavon

Füles vöcsök

Podiceps auritus

((Linnaeus, 1758))


Rend : Vöcsökalakúak

Család : Vöcsökfélék  ;

: Podiceps

: auritus

: 2 [+] [-]
Podiceps auritus auritus(widespread)
Podiceps auritus cornutus(Canada, n USA)

Chant :

Méretei :

Hossz : 38 cm
szárnyfesztávolság : 59 à 65 cm.
tömeg : 375 à 450 g

IUCN kategóriái :

Kipusztult
Veszélyeztetett
Legkevésbé aggasztó helyzetű
Vadon kipusztult
Veszélyeztetettség
közeli
Be
nem sorolt

EX EW CR EN VU NT LC NE

Elterjedése :
Distribution

Szinonímák : potápka žlutorohá (cs), Nordisk Lappedykker (da), Ohrentaucher (de), Horned Grebe (en), Zampullín Cuellirrojo (es), mustakurkku-uikku (fi), Füles vöcsök (hu), Svasso cornuto (it), ミミカイツブリ (ja), Horndykker (nb), Kuifduiker (nl), perkoz rogaty (pl), Mergulhão-de-penachos (pt), Красношейная поганка (ru), potápka ušatá (sk), Svarthakedopping (sv), 角 (zh)

Külső leírása :
Grbe esclavon Nászidőszakban nyaka és oldala vörösesbarna, háta fekete, hasa fehér. A fej szintén fekete és két aranyszínű tollpamacs húzódik kétoldalt a csőrtől a tarkóig.
Télen hiányoznak az aranyszínű tollpamacsok és könnyen összetéveszthető a feketenyakú vöcsökkel. Különbség, hogy a füles vöcsöknél a fej fekete színe sosem húzódik le a szemek vonala alá, az arc tiszta fehér, csőre pedig egyenesen áll, nem hajlik fel.

Hangja : A költési időszakban viszonylag hangos, télen ellenben csendes.

Elofordulási helye : Észak-Európában fészkel, általában kisebb tavak mellett találhatjuk meg. Kedveli a sekély, növényzettel dúsan benőtt tavakat, de előfordulhat nyíltabb vizeken is. A szárazföldön nagyon ritka, Grbe esclavon inkább a tavakon figyelhető meg, ott is csak kellően nagy távolságból.

Viselkedése : Vonuló faj. Viszonylag későn kezdi meg vándorlását, az első madarak októberben, a nagyobb csapatok november elején indulnak útnak a kontinens déli része illetve belseje felé. Telelőhelyének határa Franciaország északi része, Belgium, Luxemburg és Svájc, ahol tengerparti sziklákon, folyótorkolatokban, ritkán kikötőknél, illetve tavakon, víztározókon található meg kis csoportokban. Telelőterületeihez tartozik még Törökország és a Fekete-tenger partvidéke is.

Röpte : Szárnycsapásai nagyon gyorsak.

Fészkelése : A fészek különböző növényi részekből épül és Grbe esclavon általában a vegetáció közé jól elrejtett. A tojó májusban-júniusban 3-6 tojást rak, ezeket komolyan védelmezi, álcázza. A költés 22-25 napig tart. A fiókák fészekhagyók, de a szülők az első pár alkalommal a többi vöcsökhöz hasonlóan a hátukon viszik őket. Csak 55-60 nap után kezdenek el repülni.

Táplálkozása : Tápláléka körülbelül 90%-a állati eredetű, vízi rovarok, békák, puhatestűek, rákok és kisebb halak. Ezt a vízben növő, lebegő növényekkel egészíti ki.

Védelme / veszélyeztetettsége : Leginkább élőhelyének átalakítása veszélyezteti, de a horgászok, turisták, fotósok zavarása is jelentős. A tojáslopás és a folyamatosan ingadozó vízszint szintén negatív hatással vannak a szaporodás sikerére.

Irodalom :

 

Linkek :
Iucn
Birdlife
Xeno_Canto
Avibase
Hbw Alive


Grèbe esclavon

Grèbe esclavon

Grèbe esclavon

Grèbe esclavon

Grèbe esclavon



A szöveget fordította Flóra Pokorni


Partager cette page sur facebook Flus rss Twitter oiseaux.net
| | | Irodalom | | Nyomtatható verzió
Frissítés 17/11/2013 04:33:23 - © 1996-2015 Oiseaux.net

Le guide Ornitho : Le guide le plus complet des oiseaux d'Europe, d'Afrique du Nord et du Moyen-Orient : 900 espèces

Grèbe esclavon

Grèbe esclavon

Grèbe esclavon

Grèbe esclavon

Grèbe esclavon

Grèbe esclavon

Grèbe esclavon

Grèbe esclavon

Grèbe esclavon

Grèbe esclavon

Füles vöcsök